Despre noi    Contact    Garantia    Verificari

Simptome pompa hidraulica defecta sau hidromotor defect


- debitul de ulei generat de pompa scade odata cu cresterea temperaturii uleiului

- pompa hidraulica se incalzeste

- zgomot mecanic in pompa hidraulica → cauze articulatii cu jocuri mari, pistoane rupte, piese rupte, piese uzate

- debitul de ulei ramane mic chiar daca pompa primeste comanda pentru a genera debit mare (la pompele cu debit variabil) → utilajul se misca lent, are forta, uleiul nu se incalzeste, cauze regulator de putere defect sau mecanism de modificare volum geometric defect

- debitul de ulei ramane mare, uleiul nu se incalzeste, in sarcina pompa tinde sa opreasca sau opreste motorul termic → cauze regulatorul de putere al pompei defect sau nereglat corespunzator, sau posibil defectiuni parte de comanda electrica sau pe partea cu presiunea de comanda al regulatorului. 

- debit mare prin drenajul pompei, la pompele cu drenaj extern → pompa uzata

- pompa nu vehiculeaza ulei desi pompa este antrenata → pompa defecta, piese rupte, cuplaj pompa rupt, pompa dezamorsata, nivel ulei scazut, lipsa comanda sau defectiuni pe partea de comanda inclinare platou la pompe cu vg variabil.

- simeringurile de etansare ale axului de antrenare incep sa curga → simeringuri uzate sau joc radial ax, rulmenti uzati, lagare uzate, presiune mare pe parte de drenaj.

- simeringurile de etansare nu rezista (se sparg) →  presiunea in cavitatea pompei in zona simeringului este prea mare, pompa uzata,defecta cu pierderi mari interne, circuitul din partea de drenaj strangulat, radiator infundat, filtre retur imbacsite, presurizare prea mare in rezervor, rezervor prea plin.

- zgomot in pompa ulei si in instalatia hidraulica, furtunele tremura, utilajul se incalzeste si se misca lent → cauze aspiratie defectuoasa, pompa aspira si aer pe la etansari simering ax antrenare sau prin alte zone pe partea de aspiratie ulei, vana de aspiratie nedeschisa complet, filtru de aspiratie murdar, sorb infundat cu impuritati.

- utilajul se misca lent fara comanda, in fata sau in spate (la sistemul de antrenare pompa - hidromotor) → pompa nu este reglata corect pe zero sau defectiune interna.


Cand utilajul se misca lent si se incalzeste cauzele pot fi si altele decat pompe si hidromotoare uzate sau defecte - incalzirea poate fi produsa de mai multe cauze!

Cauze care duc la incalzirea uleiul hidraulic peste normal si la functionarea tot mai lenta a utilajului

Cauze posibile:

- pompe uzate → utilajul se misca lent, se poate lucra cu motorul turat, pompa se incalzeste - uleiul se incalzesteste repede, fenomenul apare lent in timp, utilajul a functionat tot mai lent dupa ce se incalzeste

- ulei cu spuma → filtru de ulei hidraulic pe aspiratie imbacsit, sorb infundat, sita sorb rezervor pompa ulei infundat, furtun de asiratie pompa ulei infundat exfoliat pe interior, etansari defectuoase pe partea de aspiratie, nivel ulei scazut, ulei in amestec cu apa → randamentul la pompare este scazut, se produc uzuri, uleiul se incalzeste, se produce cavitatie, furtunele tremura. Defectul poate fi cauzat si de aspiratia de aer in circuit pe la orice pompa care este montata pe distributia motorului.

- supape defecte → utilajul se misca lent si se incalzeste, presiunea de lucru este redusa si creste doar la turatie mare → uzura scaune supape, garnituri rupte pe supape, aschii metalice sau bucati de garnituri care tin supapele deschise partial

- presiune de comanda a distribuitoarelor este prea mica → distribuitoare sunt necomutate complet → utilajul se misca lent si uleiul se incalzeste

- distribuitoare defecte - utilajul se misca lent pe anumite comenzi, se lucreaza la turatie mare cu anumite felii ale distribuitorului, uleiul se incalzeste → o parte din debitul de ulei sub presiune pleaca spre rezervor fara a fi folosit de elementele de lucru, sunt plunjere in distribuitor care nu închid bine sau sunt uzate supape din distribuitor care au pierderi, alezaje din distribuitor uzate sau ciobite.

- hidromotoare uzate → debit mare de ulei pe drenajul hidromotorului, utilajul se misca lent.

- cilindrii hidraulici defecti cu garniturile pe piston uzate → o parte din debitul de ulei trece pe langa piston, miscarile cilindrului devin lente, uleiul si cilindrul se incalzesc.

- garniturile racordurilor de rotatie (pivotul) uzate → marsul si alte echipamente de sub platforma rotitoare se misca lent, in sarcina se opreste, trasee din racord comunica intre ele, acest defect poate duce frecvent la distrugerea simeringurilor de la hidromotoare daca trasee de presiune inalta din racord comunica cu drenajul.

- furtune cu diametru necorespunzator - uleiul se incalzeste.

- racire insuficienta → radiator infundat, regulatorul de temperatura defect, turatie ventilator necorespunzatoare.

Verificari si reglaje necesare pe utilaje inainte de a monta pompe si hidromotoare


1.   înainte de montarea pompelor sau hidromotoarelor pe utilaj se verifica si se remediaza dupa caz urmatoarele: rezervorul hidraulic, conductele, furtunele, sa fie curate, uleiul hidraulic sa fie de calitate (necontaminat cu apa, motorina sau alte substante), sita sorb si filtrele trebuie sa existe! si sa fie curate. Finetea de filtrare 20µm pentru presiuni pana la 200 bar, 10µm pentru presiuni peste 200 bar.

2.   înainte de pornirea utilajului: trebuie umpluta cu ulei carcasa pompei, furtunele de aspiratie, filtrul de aspiratie, trebuie verificat ca robinetul sa fie maxim deschis. Supapele de siguranta principale trebuie destranse spre presiuni mai mici (daca pompele au fost defecte cu ruperi de piese, gripaje de lagare sau daca supapele au fost stranse la întamplare si nu se cunoaste presiunea la care sant reglate)

3.   înainte de lucru in sarcina se va efectua rodaj, functionare la sarcina mica (operatia duce la formarea rugozitatii mici a suprafetelor de alunecare, se face asezarea suprafetelor, scade riscul aparitiei gripajelor la sarcini mari).

4. in exploatare: presiunile pe echipamentele de lucru trebuie obligatoriu limitate! (reglate) valorile maxime nu trebuie sa depaseasca cele indicate in cartea utilajului. Presiunile se regleaza la capete de cursa cu comenzi repetete se cresc progresiv pana la presiunea dorita. (reglate la presini prea mari se vor rupe piese! mai devreme sau mai tarziu)

Verificarea si reglarea presiunilor hidraulice pe utilaje de catre utilizatori


1 Se verifica si se regleaza presiunea de comanda a distribuitoarelor - cu motorul utilajului pornit, fara nici o comanda pe echipamentul de lucru, motorul neaccelerat se citeste si se regleaza presiunea, in general 30 bari sau dupa caz cea indicata de producator, valori mai mici a presiunii de comanda decat normal nu vor comuta complet distribuitoarele, miscarile utilajului vor fi lente, uleiul se va incalzii.


2 Reglarea presiunilor din circuitele echipamentelor de lucru se face dupa ce s-a verificat si reglat presiunea de comanda a distribuitoarelor. Se monteaza manometrul la punctul de masura din circuitul pe care se face masurarea, se dezasigura piulita surubului de reglaj al supapei de limitare a presiunii, surubul de reglaj se desurubeaza cateva spire, se face o comanda pe circuitul respectiv astfel ca elementul de lucru sa ajunga la capat de cursa, se citeste presiunea pe manometru apoi prin insurubare din aproape in aproape verificand presiunea cu comenzi repetate la capat de cursa, se ajunge progresiv la presiunea dorita dupa care surubul de reglaj se asigura.Verificarea se face si cand uleiul este cald.

Presiunile reglate la valori prea mari! vor duce la uzura prematura a componentelor hidraulice si mecanice (uzuri, gripaje, spargeri conducte, fisuri in distribuitoare, distrugere danturi, axe, bolturi, garnituri, ruperi pistoane, fisuri in platforma utilaj, brate, suprasolicitare motor, suprasolicirare pompe, incalzire ulei, oboseala generala utilaj etc)!!!


Hidraulice Feidi - Timisoara