Aapecte de urmarit la montarea pompelor si hidromotoarelor pe utilaje


Pentru evitarea aparitiei uzurilor si a defectelor trebuie indeplinite urmatoarele conditii de curatenie si reglaje pe utilaj (in ordinea prezentata).

1. inainte de montare pe utilaj se verifica si se remediaza dupa caz urmatoarele: rezervorul hidraulic, conductele, furtunele, sa fie curate, uleiul hidraulic de calitate (necontaminat cu apa, motorina sau alte substante), sita sorb si filtrele trebuie sa existe! si sa fie curate. Finetea de filtrare (filtrele): 20 μm pentru presiuni pana la 200 bar, 10 μm pentru presiuni peste 200 bar .

2. inainte de pornire: carcasele unitatilor de pompare, conductele de aspiratie, furtunele de aspiratie, filtrul de aspiratie sa fie umplute cu ulei (bine amorsate si etansate), supapele de siguranta principale trebuie destranse spre presiuni mici (daca au fost dereglate sau nu se cunoaste istoricul utilajului), dopurile de aerisire sau furtunele din circuitul de refulare destranse putin pana la amorsare completa. (este interzisa pornirea cu pompele fara ulei in ele, neamorsate = functionarea pe uscat = uzuri la start - incalzire prin frecare, uzuri, gripaje, deformari piese prin incalzire )!!!

3. inainte de lucru in sarcina se va efectua un mic rodaj (functionare in gol fara comenzi in sarcina sau pana la capete de cursa) - operatia de rodaj duce la formarea suprafetelor de calitate, se face asezarea suprafetelor, creste portanta, scade coeficientul de frecare si riscul aparitiei uzurilor la sarcini mari.

4. in exploatare presiunile pe echipamentele de lucru trebuie obligatoriu limitate! (reglate), valorile maxime nu trebuie sa depaseasca cele indicate in cartea utilajului. (la utilajele vechi sau obosite! indicat a fi reduse sub aceste valori pentru a reduce riscul ruperilor datorat oboselii pieselor)

Reglarea corecta - inainte de pornire supapele de siguranta principale se deregleaza spre presiuni mai mici ! urmand ca dupa un mic rodaj, cu comenzi repetate la capete de cursa se cresc presiuneile progresiv pana la presiunea dorita. Presinea se re-verifica si eventual reglajul se reface cu uleiul cald. In exploatare periodic trebuie verificata starea uleiului, nivelul, curatenia filtrelor si daca uleiul spumeaza.

Masurile de curatenie trebuie luate inainte de punerea in functiune ! (montarea filtrelor pe utilaj dupa ce s-au produs uzuri este operatie tarzie, uzurile odata aparute nu pot fi remediate prin montarea ulterioara a fillrelor sau inlocuirea uleiului)

Garantia la reparatii nu include defectiuni ulterioare aparute din cauze care nu tin de reparatie cum ar fi: aparitia uzurilor datorita lipsei curateniei, functionarii fara ulei, ruperilor de piese din cauza presiunilor pe utilaj reglate la valori prea mari sau oboselii pieselor.

Cauze care duc la incalzirea uleiului hidraulic si la functionarea lenta a utilajelor hidraulice

  • pompe uzate - la cald utilajul se misca lent, uleiul se incalzeste repede, debit de ulei scazut in circuite, trebuie lucrat cu motorul turat.
  • hidromotoare uzate - debitul de ulei pe drenaj este mare
  • supape defecte - pierderi de debit in supape, supapele nu se inchid complet
  • distribuitoare defecte - uzate, pierderi de debit
  • cilindrii hidraulici defecti - garniturile de pe piston rupte.
  • presiune de comanda scazuta - distribuitoarele nu sant comutate complet.
  • ulei cu spuma - aspiratie defectuoasa, filtre de aspiratie inbacasite, apa in ulei (aspect laptos, emulsie), amestec de uleiuri

La verificari trebuie avut in vedere ca in instalatia hidraulica pot exista concomitent mai multe defecte a caror efecte duc la scaderea vitezei de lucru si la incalzirea uleiului

Despre uleiul hidraulic, curatenie in instalatii si reglarea presiunilor in circuite

La inlocuirea uleiurilor trebuie tinut cont de regimul la care se lucreaza, pentru regimuri grele, presiuni mari trebuie alese uleiuri aditivate pentru regimuri grele de lucru. (uleiurille cu vascozitate prea mica provoaca pierderi interne in pompe, hidromotoare, distribuitoare, duc la diminuarea randamentului, la ruperea filmului de ulei, uzuri si incalzire. Folosirea uleiurilor cu vascozitatea prea mare duc la aspiratie defectuoasa, creste rezistenta la curgere in conducte, in orificiile din aparate, in jocurile pompei, provoaca frecari interne in ulei, se produc pierderi energetice, creste puterea consumata, functionare defectuoasa.

In instalatiile hidraulice vascozitatea maxima a uleiului este limitata de capacitatea de aspiratie a pompei, vascozitatea minima este data de capacitatea uleiului hidraulic de a realiza ungerea componentelor pompelor si a motoarelor hidraulice la temperatura de lucru.

Vascozitatea uleiului este influentata de temperatura, odata cu cresterea temperaturii vascozitatea scade (daca un ulei are la 40 °C vascozitatea de 70 cSt, la 80 °C poate avea o vascozitate de 20 cSt ).

Vascozitatea indicata in functie de temperatura si regimul de lucru (dupa unele documentatii).

- la presiune joasa 15-30 cSt (la 50 °C).

- la presiune ridicata 32-68 cSt (la 50 °C).

Uleiuri care nu trebuie folosite in instslatii hidraulice: ulei cu impuritati, ulei ars, ulei cu apa - aspect laptos - pericol pentru ungere, duce la ruperea filmului de ulei se produc gripaje, spumeaza, provoaca cavitatie si uzuri, accelereaza imbatranirea uleiului, uleiul cu apa - provoaca coroziunea, ruginirea suprafetelor interioare.

- indicat a se folosi uleiuri de buna calitate aditivate pentru conditii grele de lucru. De calitatea uleiului si de gradul de filtrare depinde durabilitatea componentelor in miscare.

- metoda de a filtra uleiul doar la punerea lui in rezervor si a lucra fara filtre nu rezolva problemele de curatenie in instalatia hidraulica. In timpul functionarii utilajului uleiul trebuie filtrat continu pentru a fi retinute micile particule metalice si nemetalice care se formeaza in circuitul hidraulic. Impuritatile din ulei intrate intre suprafetele in miscare se vor comporta ca elemente aschietoare si vor uza suprafetele, fenomenul este cu atat mai accentuat cu cat presiunea intre suprafete e mai mare.

- nu se lucreaza cu utilajul fara filtre de ulei corespunzatoare (cu dimensiuni nepotrivite, imbicsite, sparte) ele trebuie montate in asa fel ca uleiul sa fie obligat sa treaca prin ele.

- atentie la inlocuirea de conducte si furtune noi - inainte de montare trebuie atent curatate in intreior de murdarie, material abraziv ramas de la taiere si sertizare.


Verificarea si reglarea presiunilor hidraulice pe utilaje

La majoritatea utilajelor actuale comanda distribuitoarelor se face hidraulic cu o presiune de comanda. La inceput se verifica si se regleaza aceasta presiune - cu motorul utilajului pornit, cu maneta sau cu butonul electric pentru presiunea de comanda cuplate, fara nici o comanda pe echipamentul de lucru, motorul neaccelerat se citeste si se regleaza presiunea (in general 30 bar sau dupa caz cea indicata de producator) aceasta presiune trebuie sa fie constanta, fara fluctuatii chiar daca motorul se accelereaza (valori mai mici decat normal nu vor comuta complet distribuitoarele, miscarile vor deveni lente, uleiul se va incalzi, la valori prea mari exista pericolul distrugerii capacelor de comanda de la distribuitoare). Presinea se reverifica si eventual reglajul se reface cu uleiul cald.


Reglarea presiunilor din circuitele echipamentelor de lucru (se face dupa ce s-a verificat si reglat presiunea de comanda) se face racordul manometrului la punctul de masura din circuitul pe care se face masurarea (daca nu exista punct de masura se creaza, se dezasigura piulita surubului de reglaj al supapei de limitare a presiunii, surubul de reglaj se desurubeaza cateva spire, se face o comanda pe circuitul respectiv astfel ca elementul de lucru sa ajunga la capat de cursa, se citeste presiunea pe manometru apoi prin insurubare din aproape in aproape verificand presiunea cu comenzi repetate la capat de cursa, se ajunge progresiv la presiunea dorita dupa care surubul de reglaj se asigura. Presinea se reverifica si eventual reglajul se reface cu uleiul cald.

- presiunile prea mari duc la uzura prematura a componentelor hidraulice si mecanice (uzuri, gripaje, spargeri conducte, fisuri in distribuitoare, distrugere danturi, axe, bolturi, garnituri, pistoane in pompe, fisuri in platforma utilaj, brate, suprasolicitare motor, pompe, oboseala generala utilaj etc)! nu blocati supapele! si nu reglati la presiuni mai mari decat necesar pentru lucru sau decat cele indicate in cartea utilajului!